VI. Art Festival Prague 4.

Csehország, Prága - 2015. július 15-19.

Viszlát Prága!

Eljött a hazautazás napja...A reggeli pakolás után még egy különlegesen morbid program várt a csapatra, ugyanis hazafelé jövet útba ejtettük Kutna Horát, amely település  gyönyörű katedrálisa mellett, emberi csontokkal díszített kápolnájáról is híres...

Ott jártunkkor megtudtuk, hogy a csonttemplom 40.000 csontvázat tartalmaz még a 14. század közepi nagy pestisjárvány, majd a huszita háborúk korából, amelyek művészi elrendezésben díszítik – szinte bebútorozzák – a kápolna belső terét. 1870-ben történt, hogy a Schwarzenberg család megbízta František Rint fafaragót azzal, hogy rendezze az ott talált csonthalmokat. Hátborzongató eredmény született. Négy hatalmas harang formájú halom foglalja el a kápolna sarkait. Egy, az emberi test valamennyi csontját magába foglaló óriási csontcsillár függ a koponyák füzérével díszített boltozatú templomhajó közepéből. Emberi csontok alkotják a Schwarzenberg család címerét éppúgy, mint Rint mester aláírását a bejárathoz közeli falon.

Alapesetben rémálmaink lennének egy ilyen helytől, de az elmúlt napok prágai élményei, és kellemes, táncos fáradtsága mindenkit álomba ringatott az út további részében... Néhány óra alatt, Szlovákián és egész Magyarországon átutazva megérkeztünk Nyíregyházára, magunk mögött hagyva a prágai várat, a Károly hidat, a Vencel teret, a hajókat a Moldván, az Óvárosban táncoló, muzsikáló, rajzoló művészeket, az éjszakai kártyapartykat, a megismert táncos barátainkat... Ide egyszer még visszatérünk! Viszlát Prága!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lap tetejére

 

ENGLISH