A RÉGMÚLT


A nyíregyházi Vécsey Károly Általános Iskolában a néptáncoktatás hagyománya már több mint 20 éves múltra tekint vissza. Bodnár Zoltán, Maklári Erika, Csurák Ildikó, Barna Júlia, Joó Tamás és Grexáné Nagy Enikő munkája teremtette meg azokat a biztos alapokat, amelyre ma is épül az intézményben a magyar néptánc oktatása. Ez idő alatt a munka elvégzéséhez szükséges szakmai hátteret mindvégig a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola biztosította, és teszi ezt napjainkban is.

Boglárka Táncegyüttes 2005Az iskolában néptáncot tanuló gyermekek először Boglárka Táncegyüttes néven mutatkoztak be az iskola falain kívül. Városi, megyei, országos rendezvények szereplői, fellépői voltak. Majd – ahogy egyre több gyermek kapcsolódott be az együttesi munkába – Grexáné Nagy Enikő és Joó Tamás Lókötő Táncegyüttes néven újabb csoportot szervezett.

Napjainkban egy nagyobb és egy kisebb csoport működik a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményében. A Lókötő Táncegyüttes 2007 óta, a Kislókötő Táncegyüttes 2012 óta működik Grexáné Nagy Enikő és Ugyan Attila vezetésével.

NAPJAINKBAN

Tánctábor 2011Nagy munka kezdődött 2007-ben. Ma már egyre ügyesebb, erősebb a csapat. A nagy szemléletváltás idején volt, hogy 14-en voltunk, de 2011-re 40 fő feletti lett a létszám. Van próbarendünk, és vannak állandó programjaink. Minden évben tartunk nyílt órát, részt veszünk a Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc és Népdaléneklési Versenyen, a Móra Szólótáncversenyen, a Pulyabálon és a regionális fesztiválokon is. Minden év végén szervezünk vizsgakoncertet, és minden évben utazunk Budapestre a Néptáncantológiára vagy a Táncháztalálkozóra. Minden évünket egy élménybombával, a néptánctáborral koronázzuk meg, és a hab a tortán minden évben a külföldi vendégszereplés.

2011-ben történetünk során először külföldre utaztunk. Nem mentünk túl messzire, a gyönyörű Erdélyben szereztünk felejthetetlen élményeket. 2012-ben meghívást kaptunk a Felvidékre, Szlovákiába, ahol Nagyidán az V. Ilosvai Fesztiválon mutattuk meg táncos tudásunkat, illetve Várhosszúréten részt vettünk az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes gyermektáborában is. 2013 tavaszán eljutottunk Európa egyik legnagyobb gyermek néptáncfesztiváljára Törökországba, ahol Isztambul Büyükcekmece városrészében töltöttünk felejthetetlen napokat 9 másik nemzet gyermekeivel együtt. 2014-ben újabb európai fesztiválra utaztunk, ezúttal Olaszországba. Udine és Pagnacco városok vendégei voltunk, esténként műsorokat adtunk, de nap közben jártunk a tengerparton, a szépséges Velencében, és a fesztivál megkoronázásaként egy jót játszottunk a Gardaland-ben. 2015-ben Csehország, és annak fővárosa Prága vendégei voltunk. 2016-ban újra Szlovákia következett, ismét jót táboroztunk Nagyidán, és kíváncsian várjuk a folytatást...

Nyírség TáncegyüttesIgyekszünk ezer szállal kötődni a Nyírség Táncegyütteshez, illetve 2011 óta annak utánpótlásbázisához, amelyhez napjainkban 4 nyíregyházi táncegyüttes - a Lókötő, a Margaréta, a Topogó és az Ispiláng - tartozik. Lelkes nézői vagyunk a Nyírség Táncegyüttes műsorainak, inden évben részt veszünk a Nyírség Táncművészeti Táborban is.

2015 őszén a Lókötő Táncegyüttes - az utánpótlás nevelésben vállalt küldetését beteljesítve - 10 táncost adott a Nyírség Táncegyüttesnek. Ezt követően egy új csapat építése kezdődött, amelyet az együttesben maradt fiatalabb táncosokból, a Kislókötőből érkezett még fiatalabb táncosokból és más városi táncegyüttesekből érkező táncosokból kellett összegyúrni. Napjainkban már ez a csapat igyekszik a Nyírség Utánpótlás nevet megszolgálni...

 

 

 

 

 

 

 

Összefoglalva: (egy táncosunk megfogalmazásában... :-)

Ez a csoport már régebben is létezett. Ekkor nem a mostani oktatók tanítottak, hanem mások. A mi kis együttesünk a nyíregyházi Vécsey Károly Általános Iskolában alakult ki. Itt heti 2 alkalommal, 2 órában tanuljuk a magyar néptáncot. Nem csak a Vécseyből járnak ide táncolni, hanem más iskolákból is.
Mi Lókötős táncosok egy másik suli, a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola tanulói is vagyunk.

 

Szólistáink

Lókötő Táncegyüttes - Nagyida, Szlovákia

Lókötő Folk Dance Group, Hungary

 

ENGLISH